Wśród turystów oraz żołnierzy dużą popularnością cieszą się racje żywnościowe wojskowe. Warto zwrócić uwagę na fakt, że są one wykorzystywane także przez preppersów.
Zobacz też: Patent strzelecki – czym jest i jak go zdobyć?
Wybór racji żywnościowej
Bez względu na to jaki zawód wykonujemy lub styl życia prowadzimy to warto dowiedzieć się nieco więcej na temat racji żywnościowych. Może się okazać, że się przydadzą w najmniej oczekiwanym momencie. Historia racji wojskowych sięga 1809 roku. Wtedy właśnie została wynaleziona metoda termicznej konserwacji żywności. Wynalazcą był Nicolas Appert, który stworzył to na potrzeby armii francuskiej. Najpierw żywność zamykana była w słoikach szklanych, natomiast później opatentowano stalowe puszki. Każdy zestaw produktów żywnościowych, który przeznaczony jest na cały dzień dla jednej osoby to racja żywnościowa. Racje żywnościowe cechują się z reguły bardzo długim terminem przydatności oraz łatwością przygotowania. Jeden zestaw pokrywa dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla dorosłej osoby.
Zakup racji żywnościowej
Należy jednak pamiętać, że na rynku dostępne są także mniejsze racje żywnościowe, które stanowią jeden posiłek, czyli na przykład obiad. Najlepiej kupować produkty u sprawdzonych producentów, którzy wiele lat działają na rynku i cieszą się pozytywną opinią. Racje żywnościowe pierwotnie były wykorzystywane przez żołnierzy, ale korzystają z nich także preppersi, fani survivalu, podróżnicy oraz himalaiści. Należy pamiętać, że racje bojowe są dobrym uzupełnieniem domowych zapasów na ciężkie czasy. Żywność bardzo szybko drożeje, dlatego warto zakupić kilka racji żywnościowych. Termin przydatności z reguły wynosi kilka lat, ale trzeba pamiętać, żeby to kontrolować. Dobrym nawykiem jest wyrzucanie racji, jeżeli pozostało kilka miesięcy do końca ważności. Przeterminowana racja żywnościowa może poważne zaszkodzić, dlatego lepiej zachować szczególną ostrożność. Wojskowe racje żywnościowe są dedykowane specjalnie żołnierzom, którzy biorą udział w działaniach terenowych oraz konfliktach zbrojnych.
Opakowanie racji żywnościowej
Takie produkty powinny być spakowane w opakowania wodoodporne i mieć długi termin przydatności. Muszą być też starannie wyselekcjonowane, ponieważ żołnierz na polu bitwy potrzebuje składników odżywczych. W opakowaniu znajduje się wszystko co jest potrzebne, żeby przygotować posiłek. Jest to istotna zaleta, ponieważ nie trzeba tak naprawdę żadnych dodatkowych akcesoriów. Warto zwrócić uwagę na fakt, że nieznacznie może się różnić między sobą skład poszczególnych racji żywnościowych wojskowych. Jednak zawsze muszą być to produkty łatwe do przygotowania oraz długoterminowe. W racjach żywnościowych często znajdują się także akcesoria higieniczne. Przykładowa żywność to: pasztet, chleb wojskowy, suchary, miód, czekolada, kawa rozpuszczalna, żywność liofilizowana oraz batony energetyczne. Pewną przewagę mają mniejsze zestawy. Jeśli chcemy zjeść jeden posiłek to wystarczy otworzyć pojedyncze opakowanie, a reszta zostaje zamknięta. W ten sposób możemy zachować właściwości wodoodporne opakowania. Bardziej opłacalne są oczywiście duże racje wojskowe.